Araç alım satımı piyasası şu ana kadar ki en hareketli dönemini geçirmektedir. Sektör hareketlendikçe dolandırıcılık vakaları artmaya başladı.
En yaygın olan ve büyük miktarlarda zarara sebep olan dolandırıcılıklardan birisi ağır hasarlı olan aracı tramer kaydına geçirilmeden yenilenip satılmasıdır. Tramer kaydı ortalama 45 gün içinde işlediği için bu süre zarfında yeniden toplanıp düzeltilen araba hileli bir şekilde satılmaktadır.
Araç satışı esnasında karşılaşılan bir diğer dolandırıcılık yöntemi ise araç sahiplerinin karşılaştığı durumdur. Araç satış sitelerine aracın fiyatları ve bilgileri girildikten sonra çoğunlukla yazılan fiyatı kabul eden bir tutum sergileniyor. Ardından noterde devir sonrası icra takibim var demek suretiyle başkasının üzerine devir yapılması isteniyor kabul etmeniz halinde bu sefer başka isme devir yapıldığı için para gönderen hesap tarafından ihtar ile karşılaşılıyor. Aracı alan taraf elden para verdiğini iddia ediyor zorbalık yaparak parayı vermiyor.
Bir başka yöntem ise zorunlu ekspertiz raporunda değişiklik yaparak veya eski raporda tarih değişikliği yapılarak alıcının mağdur edilmesi durumudur. Alıcıların raporları dikkatle incelemesi gerekmektedir.
Bu haller dışında son dönemlerde ortaya çıkan bir diğer dolandırıcılık yöntemi de satılık olarak kendisine ait olmayan aracın fotoğrafını çeken dolandırıcıların aracı piyasa değerinin çok altında satarak insanların ilgisini çekmesi ve daha sonra bu kişilerle anlaşmalarıdır. Dolandırıcı ise kapora adı altında bir miktar para talep ediyor. Alıcılar ellerine çok büyük bir fırsatın geçtiğini düşünerek talep edilen kaporayı direkt gönderirken satıcı olarak gözüken taraf paranın gönderildiğini anlar anlamaz ortadan kaybolmaktadır.
Son bir yöntem de alıcı olarak yaklaşan dolandırıcıların internet bankacılığında bir sorun olduğunu söylemeleri ve paranın karşı tarafın hesabına bir gün sonra düşeceğini söylemeleridir. Genellikle böyle durumlarda sahte dekont göstermektedirler. Hal böyleyken paranın hesabına ertesi gün düşeceğini zanneden satıcı ise ancak para hesabına gelmeyince dolandırıldığını anlamaktadır.
Aracın galeriden alınması durumunda gizli ayıp bulunan hallerde alıcının birtakım hakları bulunmaktadır. Alıcı bu gibi durumlarda, aracın ücretsiz tamiri, ayıp derecesi baz alınarak yapılacak bedel indirim talebi, aracın değiştirilmesi, sözleşmeden dönerek aracın iadesi ve verilen ücretin geri alınması söz konusu olabilecektir.
Ayıplı araç alımında hukuki yollar
Ayıplı araç alımı durumunda seçimlik haklarını kullanamayan alıcılar, satıcının sorumluluğu ile ilgili durumlarda Asliye Hukuk Mahkemelerine başvuruda bulunabileceklerdir.
Dolandırıcılık durumlarında yine vakit kaybetmeden en yakın adli birimlere ihbarda bulunmaları gerekmektedir.