Tazminat, haksız bir eyleme maruz kalan kişinin bahse konu haksız olaydan dolayı meydana gelen zararının hukuki yoldan tazmin edilmesidir.
Tazminat ile ilgili problemleriniz için Bursa tazminat avukatı Kurt Hukuk Bürosu ile iletişime geçerek hukuki destek alabilirsiniz.
Tazminat, maddi ve manevi tazminat olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Maddi tazminat, kişinin haksız eylem karşısında uğradığı her türlü maddi boyuttaki kayıp, mal varlığındaki eksilme veya eyleme bağlı olarak ileride uğrayacağı maddi boyuttaki giderdir. Manevi tazminat ise, kişinin uğramış olduğu haksız fiil nedeniyle üzüntü ve elem duyması, psikolojisinin bozulması veya ruhen bunalım yaşaması ile kişilik haklarının zedelenmesi sonucu, yaşadığı tüm bu travmatik süreç nedeniyle belli bir meblağ ödenmesi talebidir.
Bursa tazminat avukatı hukuki destek için bizlerle iletişime geçiniz.
Tazminat davaları, genel olarak haksız fiil veya sözleşmeye aykırılık nedenlerine bağlı olarak açılmasına rağmen, birbirinden farklı birçok hukuki gerekçeye dayalı olarak açılmaktadır. Genel olarak en çok açılan tazminat davaları şunlardır:
Yukarıda, uygulamada en sık karşılaşılan tazminat davalarına konu olabilecek olaylar maddeler halinde sıralanmıştır. Yukarıdaki başlıklar veya farklı konular için tazminat alanında hukuk bir desteğe ihtiyaç duymaktaysanız Kurt Hukuk Bürosu Bursa tazminat avukatı ekibimizden detaylı bilgi ve Hukuki Destek alabilirsiniz.
Kurt Hukuk ve Danışmanlık Bürosu Bursa tazminat avukatı ekibimiz olarak tazminat hukuku alanında vermiş olduğumuz hizmetler aşağıda özetlenmiştir.
Bursa Avukat Ekibi
Kurt Hukuk ve Danışmanlık
Hukukun zorlu ve karmaşık yollarında, uzmanlığımız ve tecrübemiz müvekkillerimize yol göstermektedir. Sigorta hukuku, tazminat hukuku, şirketler hukuku, boşanma ve aile hukuku gibi birçok hukuki faaliyet alanlarında, problemleriniz ile alakalı daha fazla düşünmemek ve çözüme kavuşturmak istiyorsanız bırakın Kurt Hukuk Bursa avukat ekibimiz sizin adınıza düşünsün!
Beşevler Mahallesi, Yıldırım Caddesi, No:265, B Blok, Kat:2, Daire:6, 16120 Nilüfer/Bursa
iletisim@kurthukukdanismanlik.com
0532 237 16 34
Pazartesi - Cumartesi: 08:00 - 19:00
SIKÇA SORULAN SORULAR
Bu soruya haksız fiil kavramının açıklamasını yaparak cevap vermek mümkündür. Buna göre; tazminat sorumluluğuna gidilebilmesi için genel olarak kişinin haksız bir fiile maruz kalması gerekmektedir. Haksız fiil, hukuk kurallarına aykırı bir şekilde diğer bir kişinin malvarlığı veya şahıs varlığında zarar meydana gelmesine neden olan eylemdir. Bir haksız fiilden bahsedilebilmesi için zarara sebep olan fiilin öncelikle hukuka aykırı olması gerekir. Hukuka aykırı fiil maddi ya da manevi bir zarara neden olmalıdır. Zarara sebep olan kişi fiilinden dolayı kusurlu olmalı ve zararla zarara yol açan fiil arasında neden sonuç ilişkisi olarak da ifade edilebilecek bir illiyet bağı bulunmalıdır. Bu anlatımdan sonra haksız fiilin dört unsuru olduğu söyleyip, bu unsurları şöyle sıralayabiliriz:
a- Hukuka Aykırı Fiil
b- Zarar
c- Kusur
d- İlliyet Bağı
Haksız fiil sonucunda açılacak tazminat davaları için zamanaşımı süresi dava zamanaşımı süresi ile aynıdır. Suç işlenmesi, trafik kazası, iş kazası, doktor hatası, telif hakları ihlali birer haksız fiil olup bunlar için dava zamanaşımı süresi, fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren 2 yıl, fiil ve fail daha sonra öğrenilse bile her halükarda 10 yıldır. İşlenen haksız fiil aynı zamanda suç teşkil ediyorsa, ceza hukuku zamanaşımı süresi de Borçlar Kanunu’nda belirtilen sürelerden daha fazla ise, tazminat davası açma süresi açısından ceza hukuku zamanaşımı süresi uygulanır.
Boşanma davası neticesinde maddi manevi tazminat davası açma süresi, boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 1 yıl olup boşanma davası ile birlikte açılabileceği gibi boşanma davasının kesinleşmesinden sonraki 1 yıl içinde de ayrı bir dava olarak açılabilir.
Sözleşmenin ihlali nedeniyle açılacak tazminat davalarında genel zamanaşımı süresi, 10 yıldır.
Tazminat davaları, davanın konusuna göre değişmekle birlikte ortalama 1 yıl ile 2 yıl aralığında bir zaman sürmektedir. Davaların seyrini etkileyen birden fazla etken olabilmektedir. Örneğin; davada tanık dinlenmesi, bir maluliyet doğmuşsa bunun tespitinin yapılması, bilirkişi raporunun hazırlanması gibi yargılamanın yürütülmesini sağlayan işlemler dava sürecini uzatabilmektedir. Bu hususların yanında davanın açıldığı mahkemenin iş yoğunluğu da davanın sonuçlanmasını etkileyen başka bir faktördür. Ancak ortalama bir süreyi belirtmemiz gerekirse; sorunun cevabını 1 yıl ile 2 yıl arası bir zaman olarak verebiliriz.
Tecrübeli Avukatlar
ve Uzman Yaklaşımı
Bursa avukat alanında faaliyet gösteren Kurt Hukuk Bürosu ve Danışmanlık firmamız tüm hukuki süreçlerde sizlere uzman avukat ekibiyle hizmet vermektedir.