Çek ve Senet Arasındaki Farklar
Öncelikle çek ve senet arasındaki ayrımı açıklayarak başlamak gerekiyor. Çek ticarette kullanılan en yaygın ödeme araçlarından biridir. Çekin 2 temel özelliği şunlardır:
- Bankaya verilince karşılığı hemen ödenir.
- Piyasada vadeli olarak da kullanılır.
Çek, piyasada tedavülü en fazla olan ödeme yöntemidir. Elimize bir çek geçtiği zaman bankaya gider ve ödeme alırız yani çek bir ödeme vasıtasıdır. Senet ise daha çok borçlanma vasıtasıdır. Senet, bir kişinin ödemeye veya yapmaya borçlu olduğu şeyi göstermek için en az iki kişi arasında düzenlenen kıymetli bir evraktır.Senetteki koruma ile çekteki koruma birbirinden çok farklıdır. Çek banka kanalıyla ödendiği için daha güvenliklidir ve karşılıksız çıktığı takdirde para cezası hatta tazyik hapsi söz konusu olurken senedin ödenmemesi durumunda yapılabilecek icra takibi başlatmaktır. Bu anlamda çek senede göre daha kuvvetli bir belgedir.
Takip nasıl yapılır?
Senet içeriği ve düzenleniş biçimi açısından bono olabileceği gibi adi yazılı bir senette olabilir. Takibi açısından küçük farklar vardır. Çek de bono da kambiyo senedidir. Takibi açısından küçük farklar olsa da genel olarak benzer takip yol izlenir. Kısaca değinmek gerekirse kambiyo senetlerine ilişkin takip yollarına başvurulabilmek için alacağın İcra İflas Kanunu’nun 167. maddesinde belirtildiği üzere kambiyo senetlerinden birine dayanmış olması gerekmektedir.
Takibe ilişkin olarak ilk dikkat etmemiz gereken, senedin kambiyo senedi olup olmadığının değerlendirmesi olacaktır. Eğer ki senet, kambiyo senedi ise TTK’ da kambiyo senedinin unsurlarını taşıyıp taşımadığı incelemesi yapılmalıdır. Tüm unsurları taşıyorsa kambiyo senedine özgü icra takibi başlatılır ve ödeme emri gönderilir. İkinci olarak alacak rehinle temin edilmişse rehinin paraya çevrilmesi yoluna başvurulması mümkündür. Rehinin tamamı alacağı karşılamaya yetmiyorsa geri kalan için haciz yoluna başvurulabilir.Kambiyo Senetlerinin icra takibini durdurmak için İcra Mahkemesinde dava açmak gerekmektedir. İtiraz süresi 5 gündür. Bu süre içerisinde icra takibini durdurmak için borcun ödendiğine veya imzanın gerçek olmadığına dair bir dilekçe ile İcra Hukuk Mahkemesinde dava açılması gerekmektedir. Veya senet ya da çekin kambiyo vasfında olmaması sebebiyle de icra durdurulabilir. İcra Mahkemesi itirazı inceledikten sonra talep varsa tedbiren icrayı durdurma kararı verebilir.