Boşanma davalarında sıkça karşılaşılan konulardan biri de düğünde takılan takıların kimin hakkı olduğuna dair tartışmadır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından açıklanan YHGK, 04.03.2020, E. 2017/3-1040, K. 2020/240 emsal karar sonrası boşanan eşlerin takı paylaşımı konusunda önemli değişiklikler yapılmıştır.
Önceki Uygulama Nasıldı?
Son çıkan yargıtay kararından önce düğün sırasında hangi eşe takıldığı fark etmeksizin, takılan tüm takılar (bilezik, çeyrek, tam vb. tüm altınlar), kadına aitti.
Ziynet eşyaları nitelik itibariyle rahatlıkla saklanabilen, taşınabilen, götürülebilen nev’i dendir dolayısıyla nitelikleri itibariyle kadında bulunduğu karine olarak kabul edilirdi. Sonuç olarak düğünde takılan ziynet eşyaları ve takılar kadına ait olup kişisel eşya niteliğinde sayılıyordu.
Yeni Uygulama Nasıl Olacak
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (YHGK) düğün takılarıyla ilgili emsal bir karar aldı. Boşanmada takılarının paylaşımı ile ilgili hususları belirleyen bu karara göre düğünde erkeğe takılan “kadına özgü” olmayan takılar artık erkeğe verilebilecek.Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan emsal karar sonrası gelen çok sayıda soru sonrasında sosyal medya hesabı üzerinden altınların kimde kalacağı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
- Erkeğe takılan ziynet eşyalarının sadece ‘kadına özgü’ olanları kadına ait sayılacak. ‘Kadına özgü’ olmayan ziynet eşyası yani cumhuriyet altını, yarım altın, çeyrek altın, gram altın vs. veya takılan paralar ‘erkeğe’ ait olacaktır.
- Erkeğe takılan ziynet eşyaları ‘kadına özgü’ olsa bile (bilezik, küpe, gerdanlık gibi) erkek eş, bu konuda ‘yerel adet’ olmadığını iddia ve ispat ederse ‘kadına özgü’ olanlar da erkeğe verilecektir.
- Kadına takılan her türlü ekonomik değeri olan şey yine kadına aittir.
- Sandığa konulan ziynet eşyası ve paralar ‘taraflardan birine takılmadığı için’ eşit olarak paylaşılmalıdır.
- Eşler arasında paylaşım konusunda bir anlaşma varsa paylaşımda ‘anlaşma kuralları’ uygulanacaktır