İşçi İşveren Davaları Süreci Nasıl İşler ve Ne Kadar Sürer?
İş Mahkemesi Ne Kadar Sürer?
İş mahkemesinde açılan işçi ve işveren arasındaki davalara ilişkin Adalet Bakanlığının belirlediği hedef süre 540 gündür. İş davaları hedef süresi ilk derece mahkemeleri için belirlenmiş olan bir hedef süredir. İstinaf ve Yargıtay süreçleri bu belirlenen hedef süre içerisine dahil değildir. Uygulamaya bakıldığında tebligat süreleri, tanıklar ve keşif yapılması gibi durumlar subjektif meseleler olup davasına göre farklılık arz etmektedir. Genellikle 4 ay ile 18 ay arasında iş davaları sonuçlanmaktadır. Ancak belirttiğimiz gibi bu süre ilk derece mahkeme sürecidir. Yargıtay ve istinaf süreçleri eklendiği zaman bu süreç 3-4 yıla kadar uzamaktadır.
Dava Süreci Nasıl İşler?
İş Mahkemeleri işçi-işveren arasındaki ihtilaflara bakmakla yükümlü olan mahkemelerdir. İş Mahkemeleri özel ihtisas mahkemeleridir. İş mahkemeleri özel ihtisas mahkemesi olduğu için her yerde bulunmamaktadır. İş mahkemelerinin bulunmadığı yerde işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıklara bakmakla görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. İş Mahkemelerine konu olan davalar, işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıkları ve iş kanunundan kaynaklı hak ve taleplere ilişkin konuların görüldüğü mahkemelerdir. Örneğin işçinin kıdem ve ihbara ilişkin alacakları, iş kazasından kaynaklı tazminat talepleri, iş sözleşmesinin feshedilmesi sonucu işe iade davaları ve benzer konular iş mahkemelerinde ileri sürülmektedir.Ayrıca iş uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk sistemi mevcuttur. İş davası açılmadan önce işçi ile işveren arasında uyuşmazlığın çözümü için arabuluculuk aşaması zorunludur.
İş davalarında zorunlu arabuluculuk süreci bir dava şartıdır. Eğer bu aşamadan sonra taraflar anlaşamazlarsa dava dilekçesi hazırlanarak dava açılabilecektir. Örneğin, alacaklarını alamayan bir işçi öncelikli olarak arabulucuya başvurmalıdır, arabulucu da ihtilaf çözülmez ise İş mahkemesinde dava açabilecektir.